Brandweer Den Haag schaalt maximaal op met jaarwisseling

30 December 2021, 16:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wijkagent Buytenwegh

Alle zevenhonderd vrijwilligers en beroepsbrandweerlieden worden ingezet op 30 en 31 december en 1 januari. Dat is al tientallen jaren nodig, omdat de stad altijd twee tot drie keer zoveel meldingen krijgt als andere steden uit de Randstad tijdens de jaarwisseling, vertelt commandant van de Brandweer Haaglanden Esther Lieben. Deze week bleek dat voor het eerst ook de brandweer in Rotterdam maximaal opschaalt.

"Haaglanden is vanuit de historie gedwongen dit zo aan te pakken", vertelt Lieben. "Het was altijd een traditie om met de jaarwisseling je rotzooi op straat te zetten en dit in de fik te steken." In de jaren negentig kwamen er daarom vreugdevuren. "Dit was een grote verbetering, want het centraliseert in elk geval. Maar nu zorgt ook dit weer voor gekke omstandigheden, het moet groter en groter."

Dat is mede de reden waarom het twee jaar geleden in Scheveningen uit de hand liep, zegt Lieben. "Het lijkt alsof we nooit normaal met dingen om kunnen gaan, het is altijd uit de hand gelopen hier in Haaglanden." Ze is daarom voorstander van het verbieden van knalvuurwerk. "Het mag tegenwoordig eigenlijk niet eens meer de naam krijgen van vuurwerk. Het zijn explosieven. En deze zijn altijd al illegaal."

Lieben werkt zelf sinds begin jaren negentig bij de brandweer. Sinds 2010 is ze commandant van de brandweer in Den Haag. Het vuurwerkverbod dat vorig jaar gold, verbeterde de situatie wel. "Het vandalisme van dingen in de brand steken was aanzienlijk minder tussen kerst en oud en nieuw. Dan heb je nog steeds tientallen buitenbranden per dag, maar niet zoveel dat al je medewerkers overwerkt moeten beginnen aan de jaarwisseling zelf."

In Rotterdam pleit ook de regionaal commandant Arjen Littooij voor een verbod. "Het is bijna geen vuurwerk te noemen. Cobra's zijn gewoon handgranaten die naar je gegooid worden", aldus Littooij. De stad heeft het materieel van de brandweer verbeterd en een brandweerwagen uitgerust met tralies voor de ramen naar aanleiding van de rellen op de Coolsingel. Daarbij werden hulpverleners bestookt door relschoppers.

"Ik hoop niet dat we tot die maatregelen over moeten gaan", zegt Tijs van Lieshout, directeur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, over de opschaling in Rotterdam. "Het is de overtreffende trap van triest dat het nodig is." Ook in Amsterdam is het de drukste tijd van het jaar, maar Van Lieshout ziet dat de situatie anders is dan in Rotterdam of Den Haag. Hij verwacht in Amsterdam geen ernstigere ongeregeldheden dan andere jaren.


Door: ANP